Bartók for Europe – Tradíció és modernitás

2016. június 02., csütörtök, 15:40

A XXI. század kezdetén Európának olyan szellemi és lelki megújulásra van szüksége, amely tiszta eszméken és egy új egyensúly megteremtésén alapul. Bartók Béla elképzeléseivel összhangban a Concerto Budapest és a zenekar vezetője, Keller András kezdeményezésére a Bartók Év keretében induló új nemzetközi Fesztiválsorozat fő üzenete, hogy az erős nemzeti karakterek megőrzése mellett is lehet más népekkel együttműködni és együtt élni. Ezt vallotta Bartók is, és oly módon teremtett új, csodálatos zenei nyelvet, amiben minden és mindenki hagyománya megmaradt. Ars poeticája szerint a progresszív, új utak csakis a tradíciók folytonosságára és a „tiszta forrásra” hivatkozva válnak időtlen és örökérvényű üzenetté a világpolgárok számára.

Bartók munkássága és szellemisége – korát messze megelőzve – a népek, emberek egymás őszinte megismerése iránti vágyát, együttműködési igényét tükrözi és hordozza. Neve és zenéje a világban mindenhol Magyarország különleges képességeit és tehetségét sugározza és közvetíti a mai napig. Bartók Béla zenei öröksége magyarul európai, európai módon magyar, egyedi és azonnal felismerhető, a világ bármely koncerttermében hangzik is fel.

A Fesztivál első alkalommal 2016 szeptember végén Németországban, Münchenben, majd ezt követően minden évben más fontos európai nagyvárosban mutatja be Bartók Béla zenei és szellemi hagyatékát. 2016 szeptember 25-29. között München legnagyobb koncerttermében, a Gasteig-ban debütál a nagy ívű fesztiválsorozat.

A Fesztivál állandó résztvevői magyar részről a kezdeményezést elindító Concerto Budapest, valamint a világ legnívósabb zenekarai között jegyzett London Philharmonic Orchestra. A Fesztiválsorozat nyitó eseményének németországi partnerei 2016-ban a Münchener Kammerorchester és a Münchner Philharmoniker.