Karmesterek

Friday 15 July 2016, 2.11pm

DSC_2245Keller András

2007 óta a zenekar vezetője és karmestere a szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte ismert és elismert Keller András hegedűművész. Az 1987 óta működő Keller Quartet alapítója, mellyel megnyerte a világ legrangosabb vonósnégyesei közt megrendezett versenyeket is (1990- Borciani, Evian). A több tucat nemzetközi elismeréssel is rendelkező, Liszt-díjas, Bartók – Pásztory díjas, érdemes művész tanárai Kovács Dénes, Rados Ferenc és Kurtág György voltak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, Salzburgban pedig Végh Sándor tanítványaként szerzett tapasztalatokat.

Karmesterként 2003 februárjában debütált az Orchestre di Padova e Veneto élén. Koncertkörútjai során szinte a világ összes vezető koncerttermében megfordult: Musikverein, Koncerthaus (Bécs), Royal Albert Hall, Barbican (London), Berliner Philharmonie, Koncerthaus (Berlin), Accademia di Santa Caecilia (Róma), Concertgebauw (Amszterdam), Carnegie Hall, Lincoln Center (New York).

A Concerto Budapest élére történő kinevezése döntő változást hozott a zenekar életében, hiszen 2007-től az egyre bővülő klasszikus repertoár mellett nagy hangsúlyt fektet az együttes a XX. századi, illetve a kortárs zenei művek előadására (sok esetben magyarországi bemutatására) is.

Nem csak a repertoár bővülése miatt jelentős Keller András vezetői munkája, hanem azért is, mert művészeti vezetése alatt olyan világhírű magyar muzsikusok szerepeltek már a zenekarral, mint Ránki Dezső, Kocsis Zoltán, Várjon Dénes, Kelemen Barnabás vagy Perényi Miklós. A kiváló magyar művészek mellett külföldi előadók is rendszeresen fellépnek a Concerto Budapest előadásain: a zenekar vendége volt már Jevgenyij Koroljov, Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Gilles Apap, Kim Kashkashian, Sir James Galway, Isabelle Faust és Khatia Buniatishvili vagy Thomas Hampson.

2012 és 2015 közt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamaratanszékének vezetője. Évente tart kurzusokat az Aix-en-Provence-i nemzetközi zenei Fesztiválon, rendszeres vendége a Yale Egyetem által rendezett Norfolki Kamarazenei Fesztiválnak, valamint az angliai Prussia Cove-ban tartott Nemzetközi Zenei Szemináriumoknak is. 2016 januárja óta a világ egyik legprominensebb zenei intézményének, a Gulidhall Music Schoolnak professzora.

Vladimir Jurowski

lpo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valery Gergiev

gergiev

 

 

 

 

 

 

 

 

Pablo Heras – Casado

pablo