Müncheni Filharmonikusok

2016. június 02., csütörtök, 15:46

1893-as alapításuk óta a Müncheni Filharmonikusok kitörölhetetlen nyomot hagytak a város kulturális életében.  A zenekart legkorábbi éveiben – kezdetben az alapító neve után, „Kaim Orchestra” néven – olyan karmesterlegendák dirigálták, mint Hans Winderstein, Hermann Zumpe majd a Bruckner tanítvány, Ferdinand Löwe. Ő alapozta meg a zenekar Bruckner tradícióját, amelyet Siegmund von Hauseffer és Oswald von Kabasta folytatott később nagy lendülettel. A zene­kar művészeti koncepciója már a kezdetektől fogva követte azt a hitvallást, hogy programjaikkal a közönség minden rétegét szeretnék elérni. Felix Weingartner, aki 1898 és 1905 közt volt a formáció vezetője, leginkább külföldi koncertturnék­kal fokozta a zenekar nemzetközi jó hírnevét.

A híres legenda, Gustav Mahler, 1901 és 1910 közt állt a zenekar élén, velük mutatta be világhíres iv. és viii. szimfóniáját. 1938-tól 1944 nyaráig az osztrák származású, Oswald Kabasta vezette az együttest A zenekar ekkor már a külföldi és hazai koncerttermek magas színvonalon játszó és elismert fellépője volt. A világháború után Eugen Jochum, Hans Rosbaud és Fritz Rieger zeneigazgatók voltak azok a személyek, akik egyre nyitottabb szellemmel próbálták megfrissíteni a zenekari alapgondolatokat. Ez az újfajta gondolkodásmód leginkább a kortárs művek repertoárba emelését és a fiatal generáció közönségigényeinek kielégítését jelentette.

1979 júniusában Sergiu Celibidache-t nevezték ki a zenekar élére, dirigenssége alatt a zenekar világszínvonalúvá nőtte ki magát. 1985-ban vették birtokba saját koncerttermüket, München önkormányzatának kulturális központját, a Gasteig létesítményét.

2001/2002 évad óta „Spielfeld Klassik” néven elindították gyermek- és ifjúsági programsorozatukat. A fiataloknak ezáltal számos lehetőség adott a klasszikus zene megismerésére és arra, hogy betekintést nyerjenek egy szimfonikus zenekar munkájába és mindennapjaiba: kamarazenei koncertek, iskolai és ifjúsági hangversenyek, workshopok, zenekari próbákon való részvételek, iskolalátogatások, hangszerbemutatók és speciális bérletek kínálnak lehetőséget a feltérképezésre.

Az elmúlt tíz évben meghívás meghívást követett és a világ számos pontján turnéztak a leghíresebb hangversenytermekben. Több rangos díj birtokosaként a nemzetközi zenei élet elismert és megbecsült szereplőivé váltak. 2015/16 évadtól kezdve Valery Gergiev tölti be a zeneigazgatói posztot.