Müncheni Kamarazenekar

2016. június 02., csütörtök, 15:46

Kreatív műsorszerkesztésükkel és egységes hangzásával a Münchener Kammerorchester több, mint 65 évvel alapításuk után is a német zenei élet egyik ragyogó csillaga. Programpalettájukat inspiráció, izgalom és meglepetés jellemzi, repertoárjukon gyakran helyeznek egymás mellé első hallásra szokatlan darabokat. Nagy lendülettel és jó érzékkel váltanak a barokk és a klasszikus művek valamint a különleges technikai tudást igénylő kortárs művek között. Zeneszerzők, úgy mint Iannis Xenakis, Wolfgang Rihm, Tan Dun, Chaya Czernowin és Jörg Widmann külön művet írtak már a zenekar részére, és 2006 óta olyan nagynevű zeneszerzőktől rendeltek műveket, mint Erkki-Sven Tüür, Thomas Larcher, Mark Andre, Georg Friedrich Haas, Salvatore Sciarrino, Pascal Dusapin vagy Tigran Mansurian.

A 28 zenészből álló vonószenekar képezi a formáció törzsbázisát. Európa legjobb zenekarainak fafúvós és rézfúvós szólistáival kiegészülve a Müncheni Kamarazenekar kis létszámú, szimfonikus zenekarként is tökéletes hangzásról tesz tanúbizonyságot, így például Beethoven, Schubert vagy Schumann műveinek előadásakor. A repertoár gazdagságán túl neves vendégkarmesterek és kiváló nemzetközi szólisták adnak rendszeresen új művészi ihletet a zenekarnak.

Az 1950-ben, Christoph Stepp által alapított Münchener Kammerorchestert, majdnem 4 évtizeden át Hans Stadlmair vezette, 1956-től kezdődően. 1995-ben Christoph Poppen lett a zenekar művészeti vezetője, amivel egy nagyon dinamikus fejlődés vette kezdetét. 2006-ban Alexander Liebreich vette át az irányítást, folytatva az átalakítást. 2016 októberétől Clemens Schuld veszi át a Müncheni Kamarazenekar vezető karmesteri szerepét.