London Philharmonic Orchestra

2016. június 02., csütörtök, 15:45

A Londoni Filharmonikus Zenekart a nemzetközi zenei élet egyik legkiválóbb együtteseként ismeri a nagyvilág, amely ragyogó múltja mellett egyedülállóan merész szellemének köszönheti hírnevét. A progresszivitásáról ismert zenekar koncertfellépéseiken túl filmzene-felvételekben működik közre, saját brandjük cd kiadással is foglalkozik, családoknak, iskoláknak és közösségeknek tartott rendezvényeik pedig ezreket érnek el évente. Az együttest Sir Thomas Beecham alapította 1932-ben; azóta olyan kiváló karmesterek vezették a zenekart, mint Bernard Haitink, Sir Georg Solti, vagy Kurt Masur. A jelenlegi vezető karmester, Vladimir Jurowski 2007-ben állt az együttes élére. 2015 szeptembere óta első­számú vendégkarmesterük Andrés Orozco – Estrada.

A Londoni Filharmonikus Zenekar otthona a Southbank Centerben található Royal Festival Hall, ahol a koncertterem megnyitása, 1951 óta lépnek fel, 1992-től pedig rezidens zenekarként. Szintén rezidensi feladatoknak tesznek eleget Brighton és Eastbourne városában, nyaranta pedig a Glyndebourne-i Operafesztiválon lépnek színpadra immár több, mint 50 éve. A zene­kar életének szerves részét képezik a külföldi koncertturnék, Spanyolország, Németország, Kanári-szigetek, Belgium és Hollandia hangversenytermeinek megbecsült vendégei. 2015-16-os évad kiemelt eseményei között szerepel a mexikóvárosi vendégjátékuk és első alkalommal a zenekar történetében fellépnek a milánói Scalában.

A Londoni Filharmonikus Zenekar gyakori szereplője a televíziós- és rádiós műsoroknak, együttműködésben állnak hollywoodi és brit filmgyárakkal is. Ennek eredményeképpen az ő nevükhöz fűződik például a Gyűrűk ura trilógia Oscar-díjas filmzenéjének felvétele, és őket kérték fel a 2012-es londoni olimpia idején a résztvevő országok himnuszainak rögzítésére is.

2012 nyarán részt vettek a brit királynő uralkodásának hatvanadik (gyémánt) évfordulója alkalmából rendezett ceremónián a Temzén, 2013-ban pedig elnyerték az rps zenei díját.

A London Filharmonikusok gazdag, színes programkínálattal igyekszik megnyerni a fiatal közönséget, ezek közé tartoznak például a BrightSparks iskolai koncertek vagy a FUNharmonics néven ismert családi koncertsorozat. A digitális médiában és az ismert közösségi oldalakon való aktív részvételüknek köszönhetően széles közönséget sikerült kiépíteniük Facebookon és Twitteren egyaránt. Felvételeik elérhetők az iTunes webáruházában, valamint YouTube csatornájukon.

lpo.org.uk

facebook.com/londonphilharmonicorchestra

twitter.com/lporchestra